buttermilk-prawns

Main

Buttermilk Prawns

1 Hours

9 Ingredients

4 Serving(s)

Share This Recipe!
facebook

What to Prep?

  • ~500g udang
  • 1 tsp Garam
  • 1 tsp Serbuk lada putih
  • 1 tbsp Tepung jagung
  • 1 tbspTepung serbaguna
  • 1 tbsp Bawang putih cincang
  • 1-2 tbsp Mentega
  • Cili padi merah (ikut tahap pedas yang diingini)
  • Daun kari
  • SOS BUTTERMILK
  • ½ tsp Garam (untuk sos buttermilk)
  • ½ tsp Gula (untuk sos buttermilk)
  • 1 tsp Serbuk lada putih
  • ½ tin CARNATION® Evaporated Creamer

How To Cook?

1. Perap udang bersama garam dan lada putih selama 10 minit. Salutkan udang dengan sedikit tepung, kemudian goncang untuk buang lebihan tepung.
2. Goreng udang secara deep-fry hingga keemasan. Toskan minyak dan ketepikan.
3. Untuk sos buttermilk, cairkan mentega dalam kuali. Tumis daun kari dan cili padi hingga naik bau.
4. Masukkan CARNATION® Evaporated Creamer dan semua bahan lain. Kacau dan masak hingga sos menjadi pekat.
5. Masukkan udang ke dalam kuali dan kacau pada api kecil hingga udang disalut rata dengan sos. Siap untuk dihidang!
Connect with Us!
facebookinstagramyoutube
#PatternWithCarnation
#CarnationRecipes